PEREȚI MULAȚI

Nevoia de o mai bună utilizare a terenurilor, prin construcții cu etaje subsol în domeniul construcțiilor civile și nu numai, a condus la căutarea de soluții care să asigure excavarea în condiții de siguranță și la un cost rezonabil.

Pereții mulați sunt răspunsul potrivit pentru realizarea excavatiilor de pământ necesare în toate tipurile de teren și medii, nu doar în construcții cât și în lucrări public. În felul acesta se asigură stabilitatea clădirilor de fronton și siguranța lucrătorilor implicați în activitatea ce se desfasoară la cote inferioare cotei zero.

Pereții mulați sunt ziduri de beton armat cu secțiune dreptunghiulară și o grosime variabilă de 0,50 până la 1,5 m, fiind proiectați cu precădere la încovoiere, ce au o continuitate funcțională de-a lungul lor, construindu-se prin forarea terenului de la suprafață până la adâncimea proiectată.

Următoarele tipuri de pereți mulați continui sunt luate în considerare în funcție de sistemul utilizat pentru a menține zidurile excavate:

 

Pereți mulați continui cu noroiuri bentonitice: se utilizează noroi bentonitic pentru stabilizarea pereților de foraj,  care va fi extras pe parcurs ce se realizează betonarea.

 

– Pereți mulați continui forați fără susținere, în uscat. Diafragme în care nu se folosește nici un sistem de stabilizare a pereților de forare datorită caracteristicilor terenului, fără să se prevadă prezența apei.

 

Pereți mulați continui plastic: sunt ecrane construite ca elemente de beton de plastic rezistente la apă. Nu se armează iar betonului i se adaugă o anumită cantitate de argilă, bentonită, în general, pentru a crește impermeabilitatea și deformabilitatea acestuia.

 

Pereți mulați continui din bentonită-ciment: diafragmele continue din bentonită-ciment sunt construite ca elemente de impermeabilizare. Nu se armează iar noroiului bentonitic de forare i se adaugă o anumită cantitate de ciment, devenind astfel un noroi autoîntărit. Acest noroi servește în primul rând pentru a stabiliza pereții forării și apoi pentru solidificarea formei pereților plastic cu proprietăți ridicate de deformabilitate și impermeabilitate.